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Dear Mr Hoogervorst 

Exposure Draft ED 2013/4 – Defined Benefit Plans: E mployee Contributions 

Deloitte Touche Tohmatsu Limited is pleased to respond to the International Accounting Standards 
Board’s (the IASB’s) Exposure Draft Defined Benefit Plans: Employee Contributions (‘the exposure draft’). 

We welcome the IASB’s proposals to address the issue of employee contributions to defined benefit 
plans and agree that the proposed practical expedient would provide an appropriate simplification that 
would be available for the majority of plans with employee and third party contributions. 

However, we believe that the amendments could be made clearer in some respects, particularly by 
including further guidance on how to determine whether employee or third party contributions are “linked 
solely to the employee’s service rendered in the same period in which they are payable” and on the 
treatment of any difference between cumulative negative service cost and cumulative contributions 
received when the practical expedient is not applied. 

Our detailed responses to the questions in the invitation to comment are included in the Appendix to this 
letter. 

If you have any questions concerning our comments, please contact Veronica Poole in London at +44 20 
7007 0884. 

Yours sincerely 

 
Veronica Poole 
Global IFRS Leader   
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Appendix 

Question 1 – Reduction in service cost 

The IASB proposes to amend IAS 19 to specify that contributions from employees or third parties set out 
in the formal terms of a defined benefit plan may be recognised as a reduction in the service cost in the 
same period in which they are payable if, and only if, they are linked solely to the employee’s service 
rendered in that period. An example would be contributions that are a fixed percentage of an employee’s 
salary, so the percentage of the employee’s salary does not depend on the employee’s number of years 
of service to the employer. Do you agree? Why or why not? 

We agree with the proposal to amend IAS 19 to allow this practical expedient because, as noted in 
paragraphs BC2 to BC4 of the Basis for Conclusions on the exposure draft, these contributions are 
conceptually part of the long-term benefit (rather than a separate, negative short-term benefit) but 
application of a ‘pure’ projected unit credit method approach to all contributions from employees or third 
parties would add undue complexity to the preparation of financial statements with limited additional value 
provided to users.  

We also agree that use of the practical expedient should be limited as we do not believe it would be 
appropriate to apply this simplified approach to, for example, employee contributions with an element of 
risk-sharing. However, we believe that more clarity is needed on how to determine whether contributions 
“are linked solely to the employee’s service rendered in the same period in which they are payable”. The 
majority of employee contributions are set at a fixed percentage of salary, so would clearly qualify for the 
practical expedient, but there are schemes for which this is less clear (for example when the percentage 
of salary payable depends on the employee’s age rather than their number of years of service).  

As a minimum, we recommend that the comparison between a situation that qualifies for the practical 
expedient and one that does not included in paragraph BC5 of the Basis for Conclusions on the exposure 
draft be incorporated into the main body of IAS 19. In addition to that, we would welcome clarification of 
the principle to be applied in determining whether employee and third party contributions that vary as a 
function of something other than the number of years of service can be considered to be linked solely to 
service rendered in the period. 

Question 2 – Attribution of negative benefit 

The IASB also proposes to address an inconsistency in the requirements that relate to how contributions 
from employees or third parties should be attributed when they are not recognised as a reduction in the 
service cost in the same period in which they are payable. The IASB proposes to specify that the negative 
benefit from such contributions is attributed to periods of service in the same way that the gross benefit is 
attributed in accordance with paragraph 70. Do you agree? Why or why not? 

We agree with this amendment as it provides a clearer method for measuring the negative benefit 
resulting from employee or third party contributions when the practical expedient is either not available or 
not used by the entity. However, we note that use of this approach may result in a difference between the 
cumulative negative service cost recognised and the cumulative contributions received from the 
employee or third party. We recommend that the treatment of such a difference (presumably resulting in a 
debit or credit somewhere in the statement of financial position) be addressed by the amendments to IAS 
19. 
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Question 3 – Other comments 

Do you have any other comments on the proposals? 

We suggest that the amendments could usefully be supplemented by worked examples of the possible 
treatments of employee and third party contributions. This would be particularly helpful in clarifying the 
approach required when the practical expedient is not applied. 


