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Dear Mr Hoogervorst 

Exposure Draft ED 2014/5 – Classification and Measu rement of Share-based Payment 

Transactions (Proposed amendments to IFRS 2) 

Deloitte Touche Tohmatsu Limited is pleased to respond to the International Accounting Standards 
Board’s (the IASB’s) Exposure Draft Classification and Measurement of Share-based Payment 
Transactions (Proposed amendments to IFRS 2) (‘the exposure draft’). 

We welcome the Board’s initiative in addressing a number of areas of share-based payment accounting 
that currently cause problems in practice and, subject to some points of detail, support the proposals in 
the exposure draft.  

Our detailed responses to the questions in the invitation to comment are included in the Appendix to this 
letter. 

If you have any questions concerning our comments, please contact Veronica Poole in London at +44 (0) 
20 7007 0884. 

Yours sincerely 

 

Veronica Poole 
Global IFRS Leader 
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Appendix 

Question 1  

The IASB proposes to clarify that accounting for the effects of vesting and non-vesting conditions on the 
measurement of a cash-settled share-based payment should follow the approach used for measuring 
equity-settled share-based payments in paragraphs 19–21A of IFRS 2. 

Do you agree? Why or why not? 

We agree with the proposal for the reasons set out in the Basis for Conclusions on the exposure draft. 

Question 2  

The IASB proposes to specify that a share-based payment transaction in which the entity settles the 
share-based payment arrangement net by withholding a specified portion of the equity instruments to 
meet the statutory tax withholding obligation should be classified as equity-settled in its entirety. This is 
required if the entire share-based payment transaction would otherwise have been classified as an 
equity-settled share-based payment transaction if it had not included the net settlement feature. 

Do you agree? Why or why not? 

We agree that reducing the number of equity instruments delivered in lieu of settlement of an employee’s 
tax liability directly resulting from the share-based payment should not change the classification of a 
share-based payment transaction that would otherwise be classified as equity-settled in its entirety. 

We note, however, that the words “obliged by tax laws or regulations to withhold an amount” in proposed 
paragraph 33D could be read as limiting the amendment to jurisdictions in which withholding of shares 
(rather than, for example, deductions from the employee’s salary) are required. We do not believe that 
such a detail should result in differing classification of arrangements in which the employee will receive 
shares less an amount necessary to settle their resulting tax liability. 

In reference to the statement in paragraph BC16 of the Basis for Conclusions on the exposure draft on 
convergence with US GAAP, we also note that minimum statutory withholding requirements is one of the 
topics under discussion as part of the Financial Accounting Standards Board’s (‘FASB’s’) current project 
‘Employee Share-based Payment Accounting Improvements’. We recommend that the Board monitor that 
project to determine whether it indicates that any further amendments to IFRS 2 might be appropriate. 

Question 3  

The IASB proposes to specify the accounting for modifications to the terms and conditions of a cash-
settled share-based payment transaction that results in a change in its classification from cash-settled to 
equity-settled. The IASB proposes that these transactions should be accounted for in the following 
manner: 

(a) the share-based payment transaction is measured by reference to the modification-date fair value 
of the equity instruments granted as a result of the modification; 

(b) the liability recognised in respect of the original cash-settled share-based payment is 
derecognised upon the modification, and the equity-settled share-based payment is recognised to 
the extent that the services have been rendered up to the modification date; and 



 

 

3 

  

(c) the difference between the carrying amount of the liability as at the modification date and the 
amount recognised in equity at the same date is recorded in profit or loss immediately. 

Do you agree? Why or why not? 

We agree that upon such a modification the resulting equity-settled share-based payment should be 
measured by reference to its modification-date fair value and that the liability in respect of the original 
cash-settled share-based payment should be derecognised at the date of modification. 

In respect of any difference in value arising, we note that (assuming finalisation of the exposure draft’s 
proposals on the effect of vesting and non-vesting conditions on the measurement of cash-settled share-
based payments) such a difference would represent an actual grant of additional value to (or withdrawal 
of value from) the counterparty rather than an accounting mismatch arising due to a difference in 
treatment of conditions for equity and cash-settled share-based payments. It is unclear that this additional 
(or lesser) value will always relate to service already provided and not to service provided in the future. As 
such, we recommend that the Board consider more fully whether immediate recognition in profit or loss is 
preferable to a treatment consistent with that applied to modifications of equity-settled share-based 
payments. 

Question 4 

The IASB proposes prospective application of these amendments, but also proposes to permit the entity 
to apply the amendments retrospectively if it has the information needed to do so and this information is 
available without the use of hindsight. 

Do you agree? Why or why not? 

It is unclear how prospective application would apply to share-based payment arrangements in existence 
when the proposed amendments are first applied (for example, whether reclassification of any 
arrangements to be settled net of tax not previously classified as equity-settled is required at that date). 

We believe a preferable approach would be to apply the amendments in respect of vesting conditions of 
cash-settled share-based payments and in respect of share-based payments settled net of tax 
retrospectively to awards granted before the date of initial application of the amendments that have not 
vested at that date. This approach would ensure that the calculation of share-based payment expense is 
consistent for all unvested awards and should be practicable without the use of hindsight given that it 
would not require any additional inputs into a valuation exercise. 

We recommend that the amendments in respect of modifications resulting in a change of classification 
from cash-settled to equity-settled be applied prospectively to modifications occurring after the date of 
initial application of the amendments. 

Question 5 

Do you have any other comments on the proposals? 

We have no other comments. 

 


