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1. ISSUE 

1.1. The UK paper, sent to ARC Members on 20 June 2006, asks for the 
clarification of the term "annual accounts" for companies that, in accordance 
with Regulation 1606/2002, prepare their accounts using endorsed IFRS. 
The issue relates to the interaction between consolidation requirements 
contained in national legislation based on the Seventh Company Law 
Directive and in IAS 27 Consolidated and Separate Financial Statements.  

1.2. According to the UK paper uncertainty exists as to what types of accounts 
have to be prepared as there are discrepancies between the consolidation 
requirements in the Seventh Directive and those of IAS 27 endorsed by the 
EU. 

1.3. The situation highlighted by the UK paper is where a parent company, which 
is not obliged to present consolidated accounts according to the Seventh 
Directive, uses the option in Article 5 of the IAS Regulation and chooses to 
prepare its annual accounts using endorsed IFRS, which in turn may be 
thought to oblige it to prepare consolidated accounts. In this case, does the 
parent company have to prepare consolidated accounts? 

1.4. There is consequently a need to clarify what rules take precedence in such a 
situation.  
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2. LEGISLATIVE BACKGROUND 

2.1. The term "annual accounts" comes from the Fourth Company Law Directive 
(78/660/EEC). Annual accounts shall be prepared by companies mentioned 
in Article 1. 

2.2. The Seventh Company Law Directive (83/349/EEC) lays down when 
consolidated financial statements should be prepared (Articles 1, 2, 3(1), 4, 
5-9, 11 and 12) as well as the required scope of consolidation.  

2.3. Article 4 of the IAS Regulation (Regulation (EC) No 1606/2002) applies to 
companies whose securities are admitted to trading on a regulated market of 
any Member State and which are required to prepare consolidated accounts 
according to their national law derived from the Seventh Company Law 
Directive.  

2.4. Article 5 of the IAS Regulation however, allows Member States to permit or 
require companies, whose securities are not admitted to trading on a 
regulated market of a Member State to prepare their annual and/or 
consolidated accounts in conformity with IFRS adopted under the IAS 
Regulation.  

2.5. It also allows Member States to permit or require parent companies or 
individual companies whose securities are admitted to trading on a regulated 
market of a Member State to prepare their annual accounts in conformity 
with adopted IFRS.  

2.6. Article 5 of the IAS Regulation, expressly refers to the annual accounts of a 
company as a set of financial statements different from consolidated 
accounts, i.e. individual statutory accounts.  This is confirmed by the 
wording of Article 5(b) stating that "Member States may permit or require: 
… companies … to prepare their consolidated accounts and/or annual 
accounts" in conformity with adopted IFRS.  Thus, Article 5 gives an option 
for annual accounts understood as individual statutory accounts to be 
prepared in conformity with adopted IFRS.  Therefore, the requirement for 
annual accounts remains and the IAS Regulation just gives Member States 
the option to require or permit the use adopted IFRS in the annual accounts. 

3. THE REQUIREMENTS OF IAS 27 

3.1. IAS 27 (endorsed by Regulation EC (No) 1725/2003) defines the scope of its 
application in paragraph 1. 

"This standard shall be applied in the preparation and presentation of 
consolidated financial statements for a group of entities under the control 
of a parent." 

3.2. Paragraph 3 goes on to state: 

"This standard shall also be applied in accounting for investments in 
subsidiaries, jointly controlled entities and associates when an entity 
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elects or is required by local regulations to present separate financial 
statements." 

3.3. Therefore, where a company is a parent, in almost all circumstances, IAS 27 
requires the preparation of consolidated financial statements and the parent's 
separate financial statements are an additional set of financial statements 
which are not required by the standard.   

3.4. The notion of separate financial statements as defined by IAS 27 is in 
connection to consolidated accounts and therefore is not the same as the 
notion of annual accounts as defined by the European legislation (including 
Directives). Separate financial statements are defined in IAS 27 as the 
financial statements of the parent company or of a venturer. If an entity does  
not have a subsidiary, associate or venturer's interest in a jointly controlled 
entity, §7 of IAS 27 clearly states that its annual accounts are not separate 
financial statements. 

3.5. IAS 27 contains a limited exemption from the preparation of consolidated 
financial statements for a parent (paragraph 10).  

4. INTERPRETATION  

4.1. Firstly, the Fourth Directive requires the preparation of annual accounts. 
Secondly, a decision is taken whether or not to use IFRS as adopted by the 
EU for their preparation.  

4.2. Consolidated accounts should be prepared if the conditions in the Seventh 
Directive are fulfilled.  

4.3. The relationship between the Seventh Directive and the IAS Regulation has 
been clarified in the document "Comments concerning certain Articles of the 
Regulation (EC) No 1606/2002", published by the Commission on 
November 2003:1 

"As the IAS Regulation only applies to ‘consolidated accounts’, it only 
takes effect where such consolidated accounts are otherwise required. 

The determination of whether or not a company is required to prepare 
consolidated accounts will continue to be made by reference to national 
law transposed from the Seventh Council Directive. For the avoidance of 
doubt, the following Articles of the Seventh Council Directive are 
relevant to the existence of such a requirement: Articles 1, 2, 3(1) 4, 5-9, 
11, and 12." 

4.4. Consequently the Seventh Directive lays down when consolidated accounts 
should be prepared, and (where relevant) the IAS Regulation is applied. For 
companies in the scope of the Regulation, the rules of endorsed IFRS apply. 

                                                 
1 http://ec.europa.eu/internal_market/accounting/docs/ias/200311-comments/ias-200311-comments_en.pdf 
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4.5. In addition, where a Member State uses Article 5 to permit or require annual 
accounts to be prepared in conformity with adopted IFRS, the scope of the 
requirement is limited to the preparation of such annual accounts only.  The 
IAS 27 requirements to prepare consolidated accounts do not apply. 

4.6. Adopted IFRS cannot therefore subsequently change the conditions which 
gave rise to its application. If this were not the case the rules on 
consolidation would differ across Member States depending on whether or 
not they provided for an Article 5 option. Given that the legal base of the 
IAS Regulation is Article 95(1) of the EC Treaty, which provides for 
adoption of measures for the approximation of Member States' laws, 
regulations and administrative actions, the result would be contrary to this 
fundamental objective. 

5. CONCLUSION 

5.1. The Commission Services are of the opinion that a parent company 
always has to prepare annual accounts as defined by the 4th Directive.  
Where, under the 7th Company Law Directive, a parent company is 
exempted from preparing consolidated accounts, but chooses or is 
required to prepare its annual accounts in accordance with IFRS as 
adopted by the EU, those provisions in IAS 27 setting out the 
requirement to prepare consolidated accounts do not apply.  Such 
annual accounts are described as having been prepared in accordance 
with IFRS as adopted by the EU.  

5.2. We draw your attention to the fact that this opinion of the Commission is not 
legally binding. According to the EC Treaty, the Court of Justice has a sole 
jurisdiction to interpret the acts of the institutions of the Community. The 
Commission also reserves the right to change its views presented in this 
paper.  
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