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Subject: Relationship between the IAS Regulation and the 4th and 7th 
Company Law Directives 
Can a company preparing both individual and consolidated accounts 
in accordance with adopted IFRS issue the individual accounts 
before the consolidated accounts? 

1. ISSUE 

1.1. At the Accounting Regulatory Committee meeting of 26 September 2006, 
the Estonian delegation asked if a company preparing both individual annual 
accounts and consolidated accounts in accordance with IFRS as adopted by 
the EU, could issue the individual annual accounts before the consolidated 
accounts. On 19 October 2006, the Estonian delegation sent a paper to the 
Commission which detailed further their question and commented on the 
Commission document (“Interaction of the IAS Regulation with the 
Company Law Directives” [Document ARC/15/2006] presented at the 26 
September ARC meeting) as follows: 

1.2. "IFRIC's view: The issue whether separate financial statements could be 
issued before consolidated financial statements has already been dealt with 
by the IFRIC Committee. The IFRIC decided that separate financial 
statements issued before consolidated financial statements could not be 
considered to comply with IFRS, because separate financial statements 
should identify the consolidated financial statements to which they relate 
(IAS 27.42)." 

1.3. "Commission's view: The conclusion paragraph of the Commission’s 
document on “Interaction of the IAS Regulation with the Company Law 
Directives” states that The Commission Services are of the opinion that, if a 
company chooses or is required to prepare its annual accounts in 
accordance with adopted IFRS, the requirement to prepare consolidated 
accounts in IAS 27 does not apply.”. This conclusion seems to suggest that 
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the requirement in IAS 27.42 that the separate financial statements should 
identify the consolidated financial statements to which they relate is not 
relevant in the EU IFRS framework and therefore companies preparing their 
financial statements in accordance with the IFRS as adopted in the EU 
could issue their annual accounts before issuing consolidated accounts 
(although in IFRIC’s view this is not acceptable for companies reporting 
under “full IFRS”). We would like the Commission to clarify in the revised 
document whether our understanding of the Commission’s view is correct." 

1.4. One needs to bear in mind that the parameters under which IFRIC and 
the Commission made their respective pronouncements are different: 
IFRIC made its comments from the perspective of the general global 
context of IFRS whereas the Commission's comments are from the 
perspective of the European Union's legislative framework. 

2. LEGISLATIVE BACKGROUND AND INTERPRETATION 

2.1. As mentioned in the Commission’s document on “Interaction of the IAS 
Regulation with the Company Law Directives” (Document ARC/15/2006) 
circulated before the Accounting Regulatory Committee on 26 September 
2006, the term “annual accounts” comes from the Fourth Company Law 
Directive (78/660/EEC) whereas the term “separate financial statements” is 
defined by IAS 27. 

2.2. The definition of annual accounts is provided by the Fourth Company Law 
Directive as the starting point for a company to prepare accounts.  
Subsequent to this, if a company is also a parent company, then it needs to 
determine whether the Seventh Company Law Directive requires the 
preparation of consolidated accounts.  

2.3. Article 5 of the IAS Regulation allows Member States to permit or require 
companies to prepare their annual accounts in conformity with IFRS as 
adopted by the EU. This article expressly refers to the annual accounts of a 
company as a set of financial statements different from consolidated 
accounts, i.e. individual statutory accounts. This is confirmed by the 
wording of Article 5(b) stating that “Member States may permit or require: 
… companies … to prepare their consolidated accounts and/or annual 
accounts” in conformity with IFRS as adopted by the EU. Thus, Article 5 
gives an option for annual accounts to be prepared in conformity with IFRS 
as adopted by the EU, irrespective of whether consolidated accounts, if any, 
are prepared in conformity with IFRS as adopted by the EU. Therefore, 
where this option is used, annual accounts may be issued in conformity with 
IFRS as adopted by the EU, independently from the issuance and even the 
existence of consolidated accounts. 

2.4. The Commission Services are of the opinion that a parent company is 
required to prepare annual accounts as defined by the Fourth Directive.  
Where, under the IAS Regulation, a company chooses or is required to 
prepare its annual accounts in accordance with IFRS as adopted by the 
EU, those provisions in IAS 27 setting out the requirement to prepare 
consolidated accounts do not apply.  Such annual accounts are 
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described as having been prepared in accordance with IFRS as adopted 
by the EU. 

2.5. The Articles in the Fourth Directive that still apply to companies that use 
IFRS as endorsed by the EU to prepare their annual accounts, are set out in 
the document “Comments concerning certain Articles of the Regulation 
(EC) No 1606/2002”, published by the Commission on November 2003, in 
section 3.3:1 

 “A company which is required to prepare annual accounts and which 
falls within the scope of the IAS Regulation as a result of the 
application of Article 5 of the IAS Regulation, is required to comply 
with national law transposed from those Articles in the Fourth and 
Seventh Directives that deal with the audit, annual report and certain 
disclosures that are beyond the scope of International Accounting 
Standards. For the avoidance of doubt, the following Articles in the 
Fourth and Seventh Council Directives continue to be relevant to such 
annual accounts: 

 (a)  In the case of the Fourth Council Directive, Articles 11, 12, 27, 
43(1)(2), 43(1)(9), 43(1)(12), 43(1)(13), 45(1), 46, 47(1), 47(1a), 
47(2) last sentence, 48, 49, 51, 51a, 53, 56(2), 57 and 58. 

 (b)  In the case of the Seventh Council Directive, Article 9(2).” 

2.6. Articles 47 to 49 relate to the publication requirements of annual accounts 
and therefore, these requirements are still applicable when preparing annual 
accounts using IFRS as adopted by the EU. 

2.7. The Commission’s November 2003 document also sets out the Articles that 
still apply to companies that use IFRS as endorsed by the EU to prepare their 
consolidated accounts.  Article 38, which sets out the requirements for the 
publication of consolidated accounts, still applies to these companies.  It 
should be noted that whilst the Fourth and Seventh Directives have separate 
publication requirements and do not explicitly refer to the timing of 
publication, the Commission Services believe that there was never any 
intention for separate publication dates.  However, Member States can 
permit separate publication dates if they choose to do so.  

3. CONCLUSION 

3.1. The Commission Services are of the opinion that, if a company chooses 
or is required to prepare its annual accounts in accordance with IFRS 
as adopted by the EU, it can prepare and file them independently from 
the preparation and filing of its consolidated accounts – and thus in 
advance, where the national law transposing the Directives requires or 
permits separate publication. 

                                                 
1 http://ec.europa.eu/internal_market/accounting/docs/ias/200311-comments/ias-200311-comments_en.pdf 
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3.2. We draw your attention to the fact that this opinion of the Commission is not 
legally binding. According to the EC Treaty, the Court of Justice has a sole 
jurisdiction to interpret the acts of the institutions of the Community. The 
Commission also reserves the right to change its views presented in this 
paper.  

 

 

Contact: 

Philippe Bui, Telephone: (32-2) 295 33 58, philippe.bui@ec.europa.eu 

Martin Maxa, Telephone (32-2) 296 65 81 martin.maxa@ec.europa.eu 

  

 

mailto:philippe.bui@ec.europa.eu
mailto:martin.maxa@ec.europa.eu

	1. ISSUE
	2. LEGISLATIVE BACKGROUND AND INTERPRETATION
	3. CONCLUSION

