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19 March 2004

Mr. Kevin Stevenson, Chairman

International Financial Reporting Interpretations Committee
30 Cannon Street

London EC4M 6XH

United Kingdom

Dear Mr. Stevenson,

Determining whether an Arrangement contains a Lease

Deloitte Touche Tohmatsu is pleased to comment on the International Financial Reporting
Interpretations Committee's (IFRIC) Draft Interpretation 3—Determining whether an
Arrangement contains a Lease (the draft Interpretation or D3). While an Interpretation in this
area may be an improvement to current IFRS, we have reservations regarding the application
of the draft Interpretation and the consequences the theory supporting the consensus may
cause. We believe our concerns highlight the problems with the theory supporting the
proposed consensus.

Applying the draft Interpretation

Components of an Item

The level at which componentisation of an item occurs could impact whether the item (or
components thereof) meets the recognition criteria in paragraph 6 and, therefore, whether an
agreement is classified as a lease. It is unclear whether or not the draft Interpretation should
be applied to components of the item in an arrangement. That is, the current drafting of
paragraphs 3 and BC 4 leave the impression that the decision of whether to componentise an
item is a choice. We believe this issue highlights the fundamental problem with a test based
on output, when the question of ‘output from what’ is not addressed. We are concerned about
the consequences of an interpretation that leaves open this issue and therefore recommend that
the final Interpretation either resolve or not address this issue.

The draft Interpretation raises additional questions about what items can be componentised
through use of the pipeline example. If an entity can componentise an item that is not
physically distinguishable (which half of the pipeline is an entity’s half?), then what happens if
an entity takes 50 percent of the output from a power station? Does the entity have a lease
over 50 percent of that power station? If this is the intention of the draft Interpretation, then
could an entity have a lease over 1 percent of its supplier’s plant?



We also believe that the flexibility provided by the draft Interpretation related to
componentisation is considerable and can be easily structured around. For example, most
electrical plants are connected to the national grid (regardless of location) as they are routinely
shut down for maintenance purposes. An operator of a gas-powered electricity plant may
decide to shut down the plant if it can make more money settling its gas contracts net and
purchasing electricity from the grid than generating electricity. Therefore, this arrangement no
longer depends on the plant (but only the wires connected to the grid) and would be—based on
an entity’s choice of how far down to componentise—out of the requirements of paragraph
6(a).

Specific Asset Criteria

Under paragraph 6(a), an item that is implicitly identified by the contractual provisions of an
arrangement will be considered a specific asset if it is not economically feasible or practical
for the supplier to fulfil the arrangement by providing use of alternative items. If, for example,
the operator of the gas-powered electricity plant purchases and sells the electricity purchased
from the national grid at a loss, but this loss is smaller than the gain on the gas forward, is this
alternative arrangement economically feasible or practical? Therefore, in this case, is the
determination of whether the criterion in 6(a) is met at the inception of the agreement
dependent upon estimates of future gains on gas forward contracts? In addition, we have
concerns about whether the purchaser can practically make an analysis similar to that of the
supplier.

Payment for Output

The draft Interpretation does not sufficiently develop a principle or objective to provide
guidance on when a minimum payment should be considered a payment for the right to use an
asset, rather than for the output from an asset under paragraph 6(c). Is the IFRIC’s intention to
require any contract with a minimum payment to meet the criteria in paragraph 6(c)? We also
have practical concerns about when the obligation to make payment is “implicit”. For
example, would a situation where, although there is no specified minimum payment in the
contract, but the purchaser intends to take delivery of all of the output by a supplier (without
being legally bound to), be considered to meet this criteria?

Reassessment

D3.7 states that a reassessment of whether an arrangement contains a lease shall be made only
in cases where the provisions of an arrangement are changed. We note that a fundamental
characteristic of a lease is the right to use a specific asset. Under arrangements where output,
among other things, is the basis for determining whether or not an arrangement is a lease, we
believe that reassessment should be required where the source of output changes. In these
cases, a specific asset may no longer be used, effectively changing the substance of the
arrangement, and therefore, its underlying accounting.  Furthermore, the notion of
reassessment in IAS 17 is related to lease classification, not whether a contract is determined
to be a lease. As a result, we see no logical reason (under the proposed model) why
reassessment should not be required when the source of output has changed. We also note that
requiring reassessment when the source of output has changed is consistent with EITF 01-8
Determining Whether an Arrangement Contains a Lease.



Auditability

In many circumstances, the purchaser of a product may not know of the decisions made by its
supplier. In other circumstances a purchaser may not know that one piece of specially-
designed equipment is needed for only its purchases. For example, assume Company S
(supplier) produces 1 inch and 2 inch widgets. Company P (purchaser) would like Company S
to make 4 inch widgets. Company S accepts this job from P. Company P may have no
knowledge of how S will fulfil this arrangement, but only that it will fulfil the agreement. The
search for unrecorded leases would be so onerous as to question whether the draft
Interpretation leads to requirements that are verifiable and auditable.

Consequences

Paragraph BC4 notes that componentisation in existing literature is based on physically
distinguishable components—a fact that is lost in paragraph 3 and the remainder of BC4. We
are concerned about the consequences an interpretation that leaves open how to apply a
components approach, but clearly states that an approach based on a percentage of capacity
can be taken, will have on applying the requirements of IAS 16 Property, Plant and
Equipment and 1AS 17 Leases. For example, we note that paragraph 6 requires that all criteria
be met if an arrangement is to be considered a lease. We note that several arrangements
currently considered leases may not meet all of the criteria. For example, the payment may be
based solely on the output of the item (e.g. number of copies from a photocopier). We believe
the interpretation would be strengthened by clarifying whether the criteria in paragraph 6
should apply to all contracts in order to be a lease contract.

In addition, the effects will likely lead to significantly different applications of IAS 16 and
IAS 17 for transactions such as airplane leases, indefeasible rights of use, etc. Furthermore,
we are concerned about the effects this flexibility will have on revenue recognition under IAS
18 Revenue.

We agree with the minority position in BC16. Furthermore, we are concerned that the ability
to receive significant output or capacity may now be considered a determining factor in
whether an entity has control over another entity—or control over a component of an entity.
This may have unintended consequences on IAS 27 Consolidated and Separate Financial
Statements, IAS 28 Investments in Associates, and IAS 31 Interests in Joint Ventures decisions
that have not been fully explored in the basis for conclusions.

Recommendation

The draft Interpretation would be strengthened to avoid the unintended consequences noted
above if the criteria in paragraph 6(b) were changed to reflect more of what is a right of use.
Specifically, some of the criteria in EITF 01-8 may need to be reconsidered such as who has
the right/power to operate (or direct others to operate) the asset in a manner intended. We note
that this recommendation would lead to greater convergence by bringing the draft
Interpretation more in line with US GAAP. We recommend that the final Interpretation
resolve our practical concerns around components of assets. If a final Interpretation is issued
without resolving this issue, we recommend the issue of components (paragraphs 3 and BC4)
be deleted from the Interpretation. It would be our preference, however, that if IFRIC cannot
resolve the issue of components, D3 be changed to a disclosure type Interpretation for future
commitments under executory contracts in addition to SIC 29 Disclosure—Service Concession
Arrangements.



We also believe the examples, particularly paragraph El, are not helpful in that they are
imprecise leaving a significant need for additional interpretation (e.g. what is the relative size
of fixed versus variable payment needed to meet the criteria in 6(c) and how does one judge
economic viability or the practicality position of the supplier).

Because of the consequences this draft Interpretation would have on the application of other
IFRS if issued in its present form, we are concerned that an effective date for financial periods
beginning prior to 1 January 2006 would significantly affect the “stable platform” proposed by
the IASB. While we understand and support the fact that IFRIC must continue to inferpret
IFRS during the proposed “quiet period”, we would strongly encourage IFRIC to refrain from
setting new Interpretations that change the generally accepted application of existing
standards. We believe our recommended approach would allow for an Interpretation during
the quiet period.

Other Comments

We note that the transition provisions EITF 01-08 are prospective, but the transition provisions
in D3 are retrospective. We believe, for the same reasons discussed by the EITF, that a
retrospective approach would require an onerous review of all contracts previously entered
into by an entity over the past several years—maybe in excess of 20 years. For practical
concerns, we recommend a prospective transitional approach.

As a matter of principle, we object to references stating consistency of accounting
requirements with other accounting principles in a Standard or Interpretation. For example,
paragraph BC26 states that “...the IFRIC’s view is that a similar assessment of whether an
arrangement contains a lease is likely under both (D3 and EITF 01-08)”. Because of the
increased specificity in US GAAP, this statement should not be made unless the IASB and
IFRIC intend that US GAAP guidance—by default—is also IFRS guidance. In addition, as
noted above, we do not believe EITF 01-08 and D3 are similar and therefore this reference is
incorrect. If the IFRIC intends that D3 and EITF 01-8 be similar, we believe there is no
justification for using different words.

The last sentence in paragraph 10 presumes that it will be rare that total payments cannot be
reliably separated among elements. We believe reliable separation among elements will not be
available in more than rare cases and therefore suggest that this presumption be removed. In
addition, if the test using minimum payments compared to the fair value of the asset is not
available to the entity, we question how practical it will be for an entity to conclude whether a
lease is a finance or an operating lease if directed to IAS 17 Leases.

The draft Interpretation begins by providing outsourcing arrangements as an example of
arrangements that may contain lease. We do not believe this reference should be included as
most outsourcing arrangements will not meet the criteria in Paragraph 6(a) and therefore may
mislead the users of D3.

We appreciate the opportunity to provide our comments. If you have any questions
concerning our comments, please contact Ken Wild in London at (020) 7007 0907.

Sincerely,

e N P o N g, Tl e



