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27 May 2005 

Sir David Tweedie
Chairman
International Accounting Standards Board
30 Cannon Street
London EC4M 6XH

commentletters@iasb.org

Dear Sir David

IFRIC Draft Interpretation D15 Reassessment of Embedded Derivatives

Deloitte Touche Tohmatsu is pleased to comment on the International Financial Reporting 
Interpretations Committee’s (IFRIC) Draft Interpretation 15 – Reassessment of Embedded 
Derivatives (referred to as D15 or the draft Interpretation).  

We believe the draft Interpretation is an appropriate and practical interpretation of IAS 39 
Financial Instruments: Recognition and Measurement (IAS 39) and support its issuance.  
However, we do have two substantive comments.  Firstly, we strongly encourage the IFRIC to 
clarify whether the assessment of hybrid instruments is required for an acquirer at the time of a 
business combination.  Divergent views are already in existence on this issue, and D15 
presents an opportunity to clarify this matter, similar to the issue set out in paragraph 3(b) of 
D15.  Secondly, the IFRIC should clarify that the scope of D15 is limited solely to the ‘closely 
related’ decision, and not the other requirements in paragraph 11 of IAS 39.

Assessment on the date of acquisition upon a business combination

We believe that an acquirer in a business combination is required to make an assessment of the 
acquired identifiable assets and liabilities at the acquisition date in order to determine whether 
any embedded derivatives should be separated based on conditions existing at that date.  
Consistent with D15, the acquiree is required to have made such an assessment at the time of 
becoming a party to the contracts, which may result in a different conclusion to that reached 
by the acquirer for reasons set out in BC3 to BC5 of D15.  Proponents of this view believe the 
acquirer’s assessment is required at the acquisition date of the business combination as that is 
when the acquirer, and hence the group, become a party to the hybrid instrument.   
Consequently, the consolidated financial statements may differ from those of the acquiree as 
regards separation of embedded derivatives.  
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We believe it should not be possible for an entity to avoid considering whether an embedded 
derivative is closely related simply because the entity becomes party to the contractual 
provisions of a hybrid instrument via a business combination as opposed to becoming a party 
to the arrangement directly without the business combination. We therefore support the view 
that an entity should consider the closely related decision at the acquisition date of a business 
combination.

Others believe that an acquirer should not make an assessment of the acquired identifiable 
assets and liabilities at the acquisition date with a view to establishing whether embedded 
derivatives should be separated or not, accepting that the acquiree’s assessment at the time of 
becoming a party to the contract is the only assessment required under IAS 39 and is not 
superseded by the requirements to identify the acquiree’s assets and liabilities in accordance 
with IFRS 3 Business Combinations.

Limitation of guidance to the ‘closely related’ criterion

D15 can be read as applying to IAS 39 in a wider sense than intended.  We believe the issue 
dealt with by D15 to be primarily that of assessing hybrid instruments for embedded 
derivatives on the basis of whether they are ‘closely related’ as required by paragraph 11(a) of 
IAS 39.  Some may read D15 as wider guidance due to the references in paragraph 2 of D15 
(read together with paragraph 3), to paragraph 11(b) and (c) of IAS 39.  Such a wide reading 
may lead preparers to believe that contracts entered into and held for the purpose of the receipt 
or delivery of a non-financial item in accordance with that entity’s expected purchase, sale or 
usage requirements, should not be continuously reassessed to determine whether despite initial 
expectations, the net settlement characteristics are fulfilled and therefore such contracts are 
within the scope of IAS 39 and potentially meet the definition of a derivative.  We 
acknowledge that such a reading would be contradictory to paragraph 6 of IAS 39, however, 
we believe it would be worthwhile for IFRIC to clarify this issue beyond any doubt, by 
appropriately narrowing the scope of the draft Interpretation to the issue of ‘closely related’.

Other comments

We are concerned that the drafting of paragraph 4 of D15 only refers to “a change in the terms 
of the contract”.  As drafted, D15 can be read as requiring reassessment where changes to 
contracts are insignificant.  In order to avoid this erroneous interpretation of D15, and 
therefore IAS 39, we suggest that paragraph 4 be redrafted to refer to “a substantive change” 
or other appropriate measure.  In addition, we believe paragraph 5 of D15 would require 
editing along the following lines: “…on the basis of the conditions that existed at the later of 
when it first became a party to the contract or the latest substantive change to the terms of the 
contract”.

As regards transition, we believe IFRIC may wish to consider an exception to the retrospective 
application requirement that would allow a contract that had an embedded derivative at the 
time of inception, but that embedded derivative has ceased to exist at the time of adopting 
D15, not to restate comparative information.  Consistent with the pragmatic approach taken by 
the IFRIC in developing D15, such an exception would save preparers from the significant 
cost and effort required to restate financial information for arrangements that no longer exist, 
for what can be viewed as little benefit to users of financial statements going forward.
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If you have any questions concerning our comments, please contact the undersigned in 
London at (020) 7007 0907.

Sincerely,

Ken Wild
Global IFRS Leader


