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Dear Bob,

IFRIC Draft Interpretation D19 IAS 19 — The Asset Celling: Availability of
Economic Benefits and Minimum Funding Requirements

Deloitte Touche Tohmatsu is pleased to comment on the Internationa Financial
Reporting Interpretations Committee's (IFRIC) Draft Interpretation D19 - IAS 19 — The
Asset Ceiling: Availability of Economic Benefits and Minimum Funding Requirements
(referred to as D 19 or the draft Interpretation).

We believe that the draft Interpretation provides useful clarifications and support its
issue. However, we do have the following substantive comments.

Thetitle of D19 might suggest that the draft Interpretation applies only when an IAS 19
pension asset has been recognised. We believe that D19 not only addresses the
application of the asset ceiling but also requires, in some circumstances, the recognition
of a minimum funding liability. We suggest that the title be changed to “Minimum
funding requirements, the IAS 19 asset ceiling and associated liabilities” or similar.

We do not support the approach in paragraph 9 of D19 that the amount of the economic
benefit should be determined on the basis that is most advantageous to the entity. In
our opinion the economic benefit should be measured on a basis consistent with the
measurement basis applied for the corresponding employee benefit obligation under
IAS 19 Employee Benefits. For example, if a pension liability is measured on the
presumption that the plan will continue in existence, then the economic benefit should
be measured using the same presumption.

We find paragraph 11 of the draft Interpretation confusing and suggest its deletion. It
appears to be stated that any surplus should not be discounted because all of the inputs
into that surplus are already discounted, i.e. it simply includes a requirement not to
double-discount, hence does not appear to add anything.

Paragraph 14 sets out that no allowance should be made for expected changes in the
terms and conditions of the minimum funding requirement that are not substantively
enacted at the balance sheet date. The term “substantively enacted” is normally



associated with statutory obligations. We suggest that paragraph 14 be extended to
contractual minimum funding requirements.

We support the consequences of application of paragraph 18 of the draft Interpretation.
However, it is not clear to us whether paragraph 18 establishes a requirement to
recognise aliability, rather than interpreting an existing requirement of IAS 19. 1AS 19
does not provide guidance in respect of funding employee benefit plans; it addresses
only the recognition and measurement of the obligation for amounts to be paid to
employees according to the features of the plan. In our view, it is not clear that the
contracted or statutory obligation to pay additional contributions into the plan is an
obligation arising under 1AS 19. Some might argue that such funding obligations are
more appropriately addressed by IAS 37. We ask the IFRIC to justify their conclusions
that the funding requirement arises under IAS 19.

BC 18 indicates that it is assumed that future minimum funding requirements always
contain a schedule distinguishing between minimum funding requirements relating to
past services and minimum funding requirements relating to future services. We believe
that this is not the case in some jurisdictions. To clarify this issue, we suggest IFRIC
makes it clear in the Basis for Conclusions that an estimate should be made by the
entity in cases where a detailed schedule does not exist. The estimate also needs to be
made on a consistent basis from year to year and this basis disclosed in the footnotes.
IFRIC should consider whether additional guidance needs to be given in D19 with
regard to the estimate.

We are concerned that the IFRIC does not propose any illustrative examples with
unrecognised amounts. We believe that the computations may be complicated and
could possibly pose additional questions relating to the principle in 1AS 19 that the
asset ceiling should not lead to the acceleration of the recognition of deferred amounts.
The IFRIC should consider enhancing the examples accordingly in order to illustrate
how the various requirements in IAS 19 regarding the asset ceiling interact with
minimum funding requirements.

If you have any questions concerning our comments, we would be pleased to discuss
them.

Sincerely,
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Ken Wild

Global IFRS Leader



