
    

 
 
 
September 23, 2004            

 
 
Kevin Stevenson 
Chairman IFRIC    
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
UK 

 
    
 
Dear Kevin, 
 
 
Re:  IFRIC Draft Interpretation D9 Employee Benefit Plans with a Promised 

Return on Contributions or Notional Contributions 
 
On behalf of the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) I am writing 
to comment on the draft Interpretation D9 Employee Benefit Plans with a Promised 
Return on Contributions or Notional Contributions (IFRIC D9). This letter is submitted 
in EFRAG’s capacity of contributing to IASB’s and IFRIC’s due process and does not 
necessarily indicate the conclusions that would be reached in its capacity of advising 
the European Commission on endorsement of the definitive interpretation on this 
issue. 
 
 
EFRAG basically agrees with (i) the conclusion that such plans are defined benefit 
plans under IAS 19 and (ii) the consensus of this draft interpretation that provides 
guidance on how to apply the IAS 19 requirements to employee benefit plans with a 
promised return on actual or notional contributions. We support the reasoning behind 
the defined benefit plan approach and agree that if benefits depend on future returns 
on assets, specified changes in the plan liability shall be treated as actuarial gains 
and losses according to the entity’s accounting policy.  
However, although conceptually right we believe that the practical implementation of 
this interpretation may give rise to problems particularly when a company has chosen 
to apply the corridor method for actuarial gains and losses. Since numerical 
examples are essential for a proper understanding and implementation of the 
consensus reached under a mixed scheme, we recommend IFRIC to provide an 
additional example explaining how to account for assets, liabilities and components 
of cost for plans with a promised return on contributions or notional contributions 
under the corridor approach. 
 
   



     

 
 
 
 
 
In addition we suggest the following minor improvements: 
 

• It would be helpful to clarify in paragraph 8 that the fair value of notional assets 
as well as actual assets is included. 

 
• We regard the footnote to paragraph 13 as important guidance and therefore 

suggest inserting it as a separate paragraph after paragraph 13. 
“The limit on the amount that can be recognised as an asset in accordance 
with paragraph 58(b) of IAS 19 applies to the net defined benefit asset that 
arises from the combination of the fixed and variable components, not to the 
defined benefit asset that would arise from the fixed component alone.” 

 
                                                                                                                                                                               
If you would like further clarification of the points raised in this letter, Paul Rutteman 
or myself would be happy to discuss these further with you. 
 
 
Yours sincerely 
 
 
Stig Enevoldsen 
EFRAG, Chairman  
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