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10 September 2004 
 
 
Mr. Kevin Stevenson, Chairman 
International Financial Reporting Interpretations Committee  
30 Cannon Street 
London  EC4M 6XH 
United Kingdom 
 
Dear Mr. Stevenson, 
 
Members’ Shares in Co-operative Entities 
 
Deloitte Touche Tohmatsu is pleased to comment on the International Financial Reporting 
Interpretations Committee’s (IFRIC) Draft Interpretation 8 – Members’ Shares in Co-
operative Entities (the draft Interpretation or D8).   
 
We believe the draft Interpretation is an appropriate and practical interpretation of IAS 32 
Financial Instruments: Disclosure and Presentation and support its issuance.  We note the 
draft Interpretation addresses two significant matters of principle—adopting a portfolio 
approach (BC14-BC16) and reclassification (BC17).  While we are cautious about the 
ramification such an interpretation may have when applied by analogy, we note that these 
issues are currently being addressed in the IASB’s project on the distinction between debt and 
equity.  Pending further consideration by the IASB, we believe the IFRIC’s approach is 
appropriate under current IFRS. 
 
The sentence in IAS32.AG25 emphasised in Example 2 provides “…a statutory restriction…” 
as on example of an item that “…does not negate the obligation.”  We do not believe the draft 
Interpretation adequately explains why this guidance does not apply when statutory 
restrictions prohibit the ability of an entity to satisfy its obligation to redeem shares (as 
highlighted in Examples 4 and 5).  We believe the guidance in A12 of the draft Interpretation 
should be expanded and further clarified in the consensus or basis for conclusions. 
 
We suggest the final Interpretation provide guidance on accounting for restrictions to redeem 
that are based on involuntary cessation.  For example, if an entity’s charter states that it has the 
unconditional right to refuse redemption, unless of death by the holder, should that instrument 
be classified as equity until such event occurs?  Additionally, what if instead of death, the 
triggering event was the cessation of a qualifying activity for membership—which is wholly 
within the control of the holder? 
 



 
 
 
 
We appreciate the opportunity to provide our comments. If you have any questions concerning 
our comments, please contact Ken Wild in London at (020) 7007 0907. 
 
Sincerely, 
 


