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Dear Mr Garnett, 

Tentative agenda decision: IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement - 

Application of the Effective Interest Rate Method  

 

Deloitte Touche Tohmatsu is pleased to respond to the International Financial Reporting 
Interpretations Committee’s (the IFRIC’s) publication in the May 2008 IFRIC Update of the 

tentative decision not to take onto the IFRIC’s agenda a request for an interpretation on the 

application of the effective interest rate (EIR) method. 

 
In summary, we believe the tentative agenda decision wording does not provide sufficient clarity 

and that additional interpretive guidance is needed. We believe there are three important 

interpretative issues that need to be addressed:  
 

(i) how to apply the effective interest rate to debt instruments with a market-based reset;  

(ii) when should an entity apply AG7 compared to AG8; and 

(iii) for inflation linked debt, is it possible to analogise with IAS 29 in the case when an 
entity is not applying that standard.  

 

The application of the EIR is critical in determining the balance sheet carrying amount and the 
impact on profit or loss for debt instruments held at amortised cost, as well as the income 

recognition for those debt instruments classified as available-for-sale. The EIR has widespread 

application for both vanilla and complex debt instruments, yet the standard is not clear as to how 
the EIR method applies for instruments with variable cash flows. As illustrated in the observer 

notes for the May 2008 IFRIC meeting (Agenda Paper 6), the resulting divergence in practice has 

the potential to result in significantly different financial results depending upon the method of 

application used.  This could result in not only a lack of comparability amongst entities but also 
different applications within an entity. We believe the tentative agenda decision does not provide 

the necessary clarity and, therefore, further work is needed to address the following three issues. 
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(i) Application of the EIR to debt instruments with a market-based reset 

 
The definition of the EIR method in IAS 39.9 makes clear that an entity must project expected 

cash flows and discount them back at a single rate to equal the carrying amount. In the case of 

vanilla floating rate debt, say issued at par with no transaction costs, with interest linked to market 

interest rates, say LIBOR, this would require an entity to project cash flows and determine an EIR 
which could theoretically be different to the interest flows received/paid in cash during the period. 

Such a technique may result in a carrying amount different to par immediately following an 

interest payment date. For instance, in a situation where a liability has a upward sloping interest 
rate curve, discounting the estimated cash flows using a single EIR (as opposed to using the 

applicable spot interest rate on the interest yield curve to discount each cash flow) may result in 

the carrying amount of the liability exceeding its par value subsequent to the interest payment 
date, even absent any changes in interest rates or other assumptions. IAS 39.AG7 acknowledges 

that such a difference could exist, as it states: 

 

“If a floating rate financial asset or floating rate financial liability is recognised initially at 
an amount equal to the principal receivable or payable on maturity, re-estimating the 

future interest payments normally has no significant effect on the carrying amount of the 

asset or liability.” [emphasis added] 
 

We note, however, that some believe as long as an instrument is issued or acquired at par with no 

transaction costs where the interest flows are linked to a market interest rate, then the carrying 

value immediately following payment/receipt of the interest will always result in the carrying 
value being equal to par (i.e. there is no need to project future cash flows as part of the application 

of the EIR method). This argument is based on an extract of IAS 39.AG6:  
 

“For example, if a premium or discount on a floating rate instrument reflects interest that 

has accrued on the instrument since interest was last paid, or changes in market rates 

since the floating interest rate was reset to market rates, it will be amortised to the next 
date when the floating interest is reset to market rates. This is because the premium or 

discount relates to the period to the next interest reset date because, at that date, the 

variable to which the premium or discount relates (i.e. interest rates) is reset to market 

rates.” [emphasis added] 
 

We note that the tentative agenda decision makes reference to AG6 and AG7 but fails to address 

the potential conflict between these two paragraphs. Consistent with the staff analysis in the 
observer notes for the May 2008 IFRIC meeting (Agenda Paper 6), we suggest the IFRIC confirm 

that IAS 39 does not require a single rate to be used to discount estimated future cash flows for 

instruments whose changes in cash flows reflect movements in ‘market rates of interest’ (see 
paragraphs 19-21 of the observer notes). That is, each of the estimated cash flows may be 

discounted using the applicable spot rates on the interest yield curve. If the IFRIC believe 

paragraphs AG6 and AG7 are not clear, or potentially in conflict, we suggest that this issue be 

referred to the Board for clarification and, if that clarification is forthcoming, then the Board 
consider making the standard clear in the next annual improvements process.  

 

(ii) IAS 39.AG7 versus AG8 
 

IAS 39.AG7 and AG8 provide two different measurement techniques, the former resulting in the 

reassessment of expected cash flows and a discounting using an updated EIR, whereas the latter 

results in the reassessment of expected cash flows but using the original EIR determined at initial 
recognition.  

 

Ambiguity arises as to which measurement technique should be applied when there are changes in 
the expected cash flows for instruments that are either partly or wholly variable and the variability 

in cash flows is driven by an underlying that is deemed to be a closely related embedded 



 3 

derivative. This is particularly the case for most inflation linked bonds, but is equally applicable 

for debt instruments where the interest flows are driven from a floating rate, such as LIBOR, but 
are designed in a way where the guidance in IAS 39.AG33(a) is not breached, say because the 

interest feature is geared but does not pay more than twice the market rate.  

 

As the two techniques result in very different accounting results it is important that there is clarity 
about when each method applies. Paragraph 9 in the observer notes for the May 2008 IFRIC 

meeting (Agenda Paper 6) states that AG7 only applies to floating rate financial instruments 

where the estimated future cash flows are revised to reflect movements in market rates of interest. 
In contrast, paragraph 21 of the observer notes states that an entity might determine that an 

inflation-linked instrument is analogous to a floating rate instrument. However, the tentative 

agenda decision does not address whether and, if so, in what circumstances, it is appropriate to 
apply AG7 to inflation linked bonds or other indexed bonds. We are concerned that the absence of 

guidance will result in diversity in practice and believe the IFRIC should elaborate as to when 

AG7 applies instead of AG8. If this can be communicated effectively as an agenda decision then 

IFRIC should proceed on this basis. If it cannot, the IFRIC should consider developing an 
interpretation on this issue.  

 

(iii) Analogy to IAS 29 Financial Reporting in Hyperinflationary Economies 
 

The observer notes to the May 2008 IFRIC meeting (Agenda Paper 6) made clear that the staff 

considered that an entity could not analogise to the measurement requirements of IAS 29 if that 
standard is not being applied. It is our understanding that the IFRIC agreed with the staff. We also 

concur with this view and suggest that if the IFRIC proceed with an agenda decision that this 

point is made clear. As currently drafted the tentative agenda decision states that “three possible 

approaches” were included in the submission (of which one of them was the analogy with IAS 
29), yet the tentative agenda decision makes no reference to the IFRIC decision that an analogy to 

that standard is inappropriate. A statement within the agenda decision confirming that analogy 

with IAS 29 is not permitted would then remove that question and limit any potential 
interpretation as an interpretation of IAS 39 only on the application of the EIR.  

 

 

If you have any questions concerning our comments, please contact Ken Wild in London at  
+44 (0) 207 007 0907. 

 

 
 

Sincerely, 

 
Ken Wild 

Global IFRS Leader 

 

cc: Tricia O’Malley, IFRIC Coordinator 


	FirmNamePlace
	AddressOnlyPlace
	bkmMainDetailsMem

